Loviya

Loviya
Chirmashib o’sadigan bir yilik o’tsimon o’simlik. Poyasi kalta-kalta tuklar bilan qoplangan yoki yalang’och, uchiga tomon juda xo’p shoxlab boradi. Gullari-kamalak nusxa bo’lib, oq pushtiroq , sarg’ish, ko’kimtirroq yoki binafsharang, shilgillar hosil qiladi. Mevasi-to’g’ri yoki sal bukilgan dukkak (buzoq). Uzunligi har xil katta-kichiklikda va rangda, buyraksimon bo’ladi. May oyidan to sentabrgacha gullaydi, mevalari avgust-suntabrda yetiladi. Loviya donida 22.3 %gacha hosil, jumladan, alishtirib bo’lmaydigan aminokislotali oqsillar, talaygina miqdorda kraxmal, pektin, yog’ bor. Loviya oqsilining tarkibida hayot uchun muhim bir qancha aminokislotalar:valin, leysin, lilin, fenidalanin va boshqalar bo’ladi. Bundan tashqari makro va mikro elementlar bor. Loviya kuzoklarida B guruh vitaminlari bilan birga vitamin E, shuningdek, biotin, karotin ham anchagina bor.
Ta’siri va qo’llanilishi
Xalq tabobatida loviya kuzorklari yoki quritilgan gullardan tayyorlangan damlamalarni siydik yo’llari, yurak-tomir sistemasi kasalliklari, qanadli diabet, revmatizm va podagra kasalliklari davosiga ishlatiladi. Pilchirab turadigan yaralar, gush bo’lgan joylar, quyuq, yaralar va yiringli yaralarga qurutilgan loviya dukkkaklarini yanchib, kukun qilib qo’yiladi. Qon talash bo’lgan joylar, chipqonlar, jarohatlarga loviya unidan malham qilib qo’yiladi, yetilgan loviya dukkaklari, kuzoklari, poyalaridan tayyorlangan qaynatma nemis xalq tabobatida jigar kaslliklarida, qandli deabetda yaxshi davo bo’ladi deb hisoblanadi. Loviya kuzoklari zig’ir urug’i yoki suli yormasi bilan qo’shilib ishlatilsa, diabetda ko’proq naf beradi. Qadimgi tabiblarning fikriga qaraganda, loviyapeshobni ko’paytirib, mijozni kuchaytiradi, jinsiy maylni qo’zg’atadi. Ibn Sino loviyani ko’krak og’rig’i va o’pka kasalliklarida foyda qiladi, deb hisoblaydi Bundan tashqari loviya toshlarni eritib qonni tozalashi mumkin. Lekin loviyani ko’p iste’mol qilish uyquga xalal berib, odamning aloq-chaloq tushlar ko’rishiga sabab bo’ladi.
Oq fasolning foydali xususiyatlari
- Dukkaklilarning bu turi terapevtik va profilaktik xususiyatlarga ega bo’lgan parhezlik mahsulotlarini nazarda tutadi.
Ayniqsa, ayollar salomatligi uchun mukofotlangan.
- Gipertoniya, ateroskleroz, yurak kasalligi, qon tomirlari, yurak ritmi (aritmi) bo’lgan har bir kishiga tavsiya etiladi.
- U asab kasalliklari bilan og’rigan, yaqinda stress, jarrohlik, jarohatlar olganlar tomonidan qo’llaniladi. Bu holda, bu dukkakli oziq-ovqat tanani mustahkamlash, tiklashiga yordam beradi, tez reabilitatsiya yordam beradi.
- Oq loviya katta foyda oshqozonga keltiriladi.
- Metabolizm yaxshilanadi, ortiqcha funt ketadi, chunki organizm uchun yuqori darajada oziqaviy xususiyatlarni saqlab turadigan bo’lsa, organizmdan ortiqcha suyuqlikni olib tashlashi tufayli vazni yo’qotishga yordam beradi. U juda oziqlantiruvchi, va uning yordamida inson uzoq vaqt ochlik sezmaydi.
- Jigar, buyrak hujayralarini yaxshilash, qon shakar darajasini pasaytirish, oshqozon osti bezining faoliyatini yaxshilash uchun mukammal vosita.
- Gastritdan azoblangan har qanday odam uchun ideal, me’da shirasining kislotaligi.
- Suyak tizimini, tishni mukammal darajada mustahkamlaydi, tarkibida kaltsiyning yuqori miqdori tufayli osteoporozning oldini oladi.
- Oq loviya bilan qandli diabet uchun to’liq davolanish holatlari mavjud. Buning uchun ovqatdan oldin olingan suyuqlikdan foydalaning
Kosmetologiyada foydalanish
Oq loviya uy kosmetologiyasida keng qo’llaniladi. Turli xil yuz niqoblarini butun terilar uchun mutlaqo mos keladigan qilish uchun ishlatiladi.
Bu dukkakli terilar terini samarali oqlaydi, foydali moddalar bilan oziqlantiradi va to’yintiradi, ular o’chirish xususiyatiga ega bo’lgani kabi, yoshartirish ta’siri ham bor, shuningdek, qora dog’lar, pushti, tirnash xususiyati beruvchi terini tozalaydi, ko’krak va sumkalarni ko’z ostiga oladi.
Yuz niqobini tayyorlash uchun, avvalo tayyor bo’lgach va salqin bo’lguncha yadrolarni qaynatishingiz kerak. So’ngra, ularni bir elak orqali eltib qo’ying, shunda bir xil va yumshoq tuklar qattiq teri va zarralardan mahrum bo’ladi.
Zamonaviy tabobatda
Looviyadan parhezbop shifobaxsh masalliq tariqasida foydalaniladi. loviya dukkaklaridan tayyorlangan quyuq va quruq ekstraktlari qondagi qand miqdorini 30% gacha kamaytirishi tajribada aniqlangan. Loviyaning qondagi qandni kamaytirish xossasi borligi klinika sharoitida ham isbotlangan uning bunday ta’siri loviya kuzoqlarida bo’ladigan argininga bog’liq deb hisoblanadi.