Barvaqt qarishning oldini olish

Turmishda uchrab turadignxodisalar natijasida kishining asab sistemesi faoliyati buzilishi va oqibatida organizm charchashi mumkin. Bu esa insonda qarilik bosqichiningerta boshlanishiga olib keladi. Barvaqt qarishning oldini olishda shifobaxsh ne’matlarni roli beqiyos. Jumladan, inson yeryong’oq, o’simlik moyi, tuxum sarig’i va turli servitamin ozuqalarni ko’proq iste’mol qilib turish kerak. Shu ne’matlar meyorda iste’mol qilib turilsa, kishi barvaqt qarib qolmaydi, o’zini bardam va tetik his qiladi. Ushbu kasallikka qarshi peshobni ichish ham juda foydali ekanligi qadimgi manbalarda aytib o’tilgan ekan. Bunda kuniga 2 mahal ovqatlanishdan 30 daqiqa avval kattalarga60-100 grdan, 10 yoshgacha bo’lgan bolalarga 20-50 grdan peshob ichish tavsiya etiladi.
Qadimg tibbiyot manbalaridan olingan manbalarga ko’ra, quyidagi usulda tayyorlangan dori ham inson organizmini quvvatlantirishda, uning toliqishini yo’qotishda, organizmda umumiy modda almashinuvini yaxshilashda va tanadagi dog’ va ohak qatlamlaridan tozalashda ijobiy ta’sir ko’rsatar ekan. Mazkur shifobaxsh shifobaxsh dorini tayyorlash uchun 350gr sarimsoqyaxshilab yuvib tozalanadi va maydalab to’g’raladi. Mana shu maydalangan sarimsoqning 200 grmi shisha idishga solinib, ustiga 200 gr 96% li spirt qo’yiladi va idishning qopqog’ini mahkam poyib, qorong’u salqin joyda 10 kun mobaynida saqlanadi. Bu muddat o’tgach, qalin dokadan o’tkazib siqiladi. Mazkur doridan sovuq sutga tomizib, qay’iy belgilangan tartib bo’yicha ovqatdan oldin ichiladi. Sutning miqdori chorak stakan bo’lishi lozim. Mazkur dorini iste’mol qilish natijasida tomirlar muloyimlashadi, bu bilanmiokard infarkti, ko’krak qisishi (stenokardiya), skliroz, falaj, turli xil shishlar hosil bo’lishiningoldini oladi. Boshdagi shovqin yo’qoladi, kishining ko’zi o’tkirlashadi. Davolash aniq olib borilsa kishi tanasi yosharadi.
1-jadvalda mazkur dorini istemol qilish tartibi berilgan.
11 kun shu tartibda mazkur doridan ichib ichilgandan so’ng, yana 11 kun ichiladi. Bunda dori tomchisini sytga qo’shayotganda jadvaldan keskari tartibda foydalaniladi.
Sutga qo’shiladigan tomchilar miqdori
Ichish kuni | Nonushta | Tushlikda | Kechki ovqat |
1-kun | 2 | 2 | 3 |
2-kun | 4 | 5 | 6 |
3-kun | 7 | 8 | 8 |
4-kun | 10 | 11 | 15 |
5-kun | 13 | 14 | 15 |
6-kun | 15 | 14 | 13 |
7-kun | 12 | 11 | 10 |
8-kun | 9 | 8 | 7 |
9-kun | 6 | 5 | 4 |
10-kun | 3 | 2 | 1 |
11-kun | 2.5 | 2.5 | 2.5 |